Πνευμονολόγος Φυματιολόγος - Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος Καρίπη Χριστίνα

 
Τηλέφωνο: 2110190107
 
 
 
 
 

Άρθρα Πνευμονολόγου - Φυματιολόγου Χριστίνας Καρίπη στη Νέα Σμύρνη

 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Μία από τις δημοφιλείς επιλογές των καπνιστών, στην προσπάθειά τους να διακόψουν το κάπνισμα, είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατασκευάστηκε στη Κίνα το 2003 και έκτοτε πωλείται σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, μοιάζει πολύ με τσιγάρο ή πούρο και κατά τη λειτουργία του παράγεται νέφος που δίνει στον καπνιστή την ψευδαίσθηση του πραγματικού τσιγάρου. Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τοποθετούνται μικρές φύσιγγες που περιέχουν υγρό με νικοτίνη ή υγρό με άλλες ουσίες όπως διαιθυλενογλυκόλη.

Στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων που απελευθερώνουν νικοτίνη και εκκρεμεί η απόφαση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται κυρίως στις ουσίες που εμπεριέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, που σε αρκετές μελέτες έχουν θεωρηθεί καρκινογόνες και τοξικές. Σε μία πρόσφατη ιατρική μελέτη φάνηκε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει αρνητικά ορισμένες λειτουργικές παραμέτρους του αναπνευστικού συστήματος, όπως και το πραγματικό τσιγάρο.

Πάντως μέχρι σήμερα δεν είναι ακόμα γνωστή η επίπτωση των ουσιών αυτών στο αναπνευστικό και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου και την αποτελεσματικότητα του στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Η Ευρωπαϊκή πνευμονολογική εταιρεία (ERS), υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ασφαλή εναλλακτική λύση για το κάπνισμα ή για τη διακοπή του και δεν θεωρείται κατάλληλο για χρήση σε χώρους που απαγορεύεται το συμβατικό κάπνισμα.

Συμπερασματικά, μέχρι να υπάρξει επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει θεραπευτικό χειρισμό για τη διακοπή του καπνίσματος. Μέχρι τότε, για ένα σίγουρο και ασφαλές αποτέλεσμα, οι καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το τσιγάρο, πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς ιατρούς, των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.